inkom 'Mexico'

Ruimtelijke organisatie

Dit project heeft als doel de bestaande inkom aan parking C om te bouwen naar een volwaardige inkom. 
Op de huidige locatie bevond zich een klein en gedateerd inkomgebouw. Om een volwaardige ontvangst te kunnen bieden aan de bezoekers die toekomen vanaf parking C, wordt een nieuw gebouw opgetrokken en wordt de omgeving rond dit gebouw opnieuw aangelegd. 

De bezoekersruimtes zullen worden afgewerkt in Mexicaanse stijl met fantasierijke kleuren, wat voor een sfeervolle beleving zorgt. In het gebouw is er plaats voor publieke toiletten, ticketkassa's, een infopunt, de inkom tot het park, een lockerruimte en een retailshop met koffiebar voor de bezoekers. Voor de werknemers wordt een bergruimte, vergaderruimte, verkleedruimte, technische ruimte, sanitair en een hondenkennel voorzien. 

Omdat het terrein sterk afhelt van de parking naar de inkom toe, was  het een uitdaging om de bezoekersflow doorheen de ruimtes goed te laten verlopen. Zo zullen de meeste ruimtes vanaf niveau 0 toegankelijk zijn, maar bevinden de ticketkassa's zich een halve meter hoger. Interne trappen zorgen voor de overgang tussen de twee niveau's. 

De blikvanger van dit inkomgebouw is de toren, met een totale hoogte van 14.35 m.

BIM

Dit is een van de eerste projecten waar met de uitwisseling van info tussen Revit en Tekla werd gewerkt.
Eerst werd een eerste versie van het ontwerp gemaakt als een 3D-model in Revit. Dit werd geëxporteerd en ingeladen in Tekla, waar de structuur werd toegevoegd, nadat deze was uitgerekend in Diamonds. Deze structuur werd dan opnieuw ingeladen in Revit, om de aanpassingen in de architectuur te kunnen uitvoeren. Omdat het volledige model telkens wordt ingeladen, kunnen alle aanpassingen veel efficiënter worden uitgevoerd. Alles bestaat onmiddellijk in een 3D-model, waar plannen en snedes worden uitgehaald. Hierdoor wordt veel tijd gewonnen met aanpassingen doen op afzonderlijke plannen.

Uit Revit werden de architectuurplannen en architectuurhoeveelheden automatisch gegenereerd voor de meetstaat. De structuurhoeveelheden kwamen uit Tekla. 



locatie

Bellewaerde, Ieper 

BOUWHEER

Belpark nv

ROL tides

Architectuur, Stabiliteit, Projectmanagement

UITVOERINGSJAAR

2018 - 2019

status

Uitvoering