Dawson Duel in Bellewaerde

HET PARCOURS

Het betreft het bouwen van een Alpinecoaster in Bellewaerde. Dit is een coaster waar de personen in individuele sledekarretjes zitten en zo het parcours, de track, naar beneden gaan tussen de kruinen van de bomen. Dit is een actie-event gelegen in de zone Canada en zal ontsloten worden tussen de Piratenboot en de Big Chute.

Om het instappunt te bereiken gaan de bezoekers een helling op die, naarmate men stijgt, tussen de kruinen van de bomen slingert. De helling wordt in het midden opgesplitst zodat er een zone is voor doorgaand verkeer en een andere strook voor terugkerende mensen, vluchtgang of anders-validen. De anders-validen kunnen ook via een lift het vertrekpunt bereiken. Eens het hoogste punt bereikt kan de bezoeker afdalen met een slede en tegen een andere bezoeker naar beneden racen. Ook tijdens het afdalen ligt de nadruk op het groen en de natuurbeleving.

Alles vindt plaats in de openlucht. Er worden wel enkele technische gebouwen toegevoegd, zijnde een afdak voor machines te beschutten, een technisch en stapellokaal en een lokaal om rugzakken van bezoekers te stapelen t.h.v. de inkom. Verder zijn sommige zones overdekt zoals het instap- en uitstapgedeelte.

De attractie is besteld bij internationale gerenommeerde fabrikanten in de attractiebouwwereld. Alle veiligheidsvoorschriften zijn in acht genomen en alles werd opgevolgd door een keuringsorganisatie.

Het toevoegen van deze nieuw attractie past volledig binnen de activiteiten van het recreatiepark Bellewaerde. Het Bellewaerdepark heeft een nationale en internationale uitstraling en wenst dit te bevestigen en hier verder aan te werken in Ieper.

BIM

Dit project kwam aan het begin van de overschakeling naar BIM, waarbij de workflow nog aan het evolueren was.

Aan de hand van ontvangen informatie werd er parametrisch gemodelleerd. D.m.v. een coördinatenlijst van een centrale lijn konden alle structuren (rails, dwarsbalken, … ) gegenereerd worden op basis van een bepaalde verhouding tot deze lijn. Ook de veiligheidsperimeter, cruciaal bij dergelijke projecten, kon gegenereerd worden als volume waarmee mogelijke clashes ontdekt konden worden.

Na het modelleren en genereren in Tekla Structures kon er geëxporteerd worden naar rekensoftware, waarin de structuur gedimensioneerd werd. Resultaten werden vervolgens teruggekoppeld naar het Tekla Structures-model.

In dit model konden ook IFC’s van de coasterbouwer ingeladen worden, die op hun beurt opgebouwd werden in hun eigen tools, op basis van een IFC uit ons model. Communicatie via IFC-modellen tijdens ontwerpfase zorgde ervoor dat geen enkele partij voor onaangename verrassingen kwam te staan tijdens uitvoering.

LOCATIE

Bellewaerde Ieper

BOUWHEER

Belpark nv

ROL TIDES

Architect, Stabiliteit, Project Management

UITVOERINGSJAAR

2017

STATUS

Opgeleverd