Luipaarden in Bellewaerde

Het betreft het bouwen van infrastructuur voor het huisvesten en het bezichtigen van de luipaarden.

De overdekte kooien bestaan uit een stalen frame, met een dakplaat en wanden in kooigaas. Dit is dus geen afgesloten gebouw. Wel worden de voor het publiek zichtbare zijden van het kooigaas nadien afgedecoreerd. De vloer van de kooien bestaat uit zand en boomschors.

De observatiehuisjes bestaan uit een stalen frame, afgewerkt bovenaan met een dakplaat, en verder ingevuld met glas en een constructie, bestaande uit een stalen frame ingevuld met glas rondom decoratief afgewerkt. Deze constructie vormt de scheiding tussen de luipaarden aan de ene zijde van het glas en bezoekers aan de andere zijde. De constructie wordt opgetrokken in de holte van een bestaande bocht van een wandelpad, aan de overzijde van de Bengal Express en de kiosk in een zone waar zich restgroen bevond.

Door deze ingreep zal de bezoeker de zeldzame Luipaarden, in levende lijve kunnen bewonderen van achter glas. Deze manier van tonen van de dieren heeft het voordeel dat er in het blikveld geen hinderende draadafsluitingen of prikkeldraad zichtbaar is. Ook worden podia voorzien van waarop stunts met de dieren kunnen gedaan worden.

Het glas wordt berekend om te voldoen aan de impact van de luipaarden en de hele omtrek van de kooi, ook bovenaan, wordt afgeschermd met kooigaas. Hierdoor zitten de dieren volledig afgesloten en kunnen ze niet ontsnappen. De vloer van de buitenkooi bestaat uit zand en boomschors.

De infrastructuur, de zichtbare zijden van de overdekte kooien, de inrichting van de kooien, en de observatiehuisjes worden afgedecoreerd in de stijl en de geest van de natuurlijke habitat van de luipaarden, zijnde safari vermengd met Indiase invloeden zoals de hele zone (“Bengal”) aangepakt is.

LOCATIE

Bellewaerde Ieper

BOUWHEER

Belpark nv

ROL TIDES

Architect, Stabiliteit, Projectmanagement

UITVOERINGSJAAR

2014

STATUS

Opgeleverd