Rietput – KSA & Chirolokalen Kortrijk

NIEUW JEUGDCENTRUM

De KSA en de Chiro van Bissegem hadden nood aan nieuwe lokalen. De ambitie van de stad Kortrijk was om voor beide partijen een functioneel en duurzaam jeugdcentrum te bouwen. Het terrein ligt aan een plein en heeft een groot verval. Het ontwerp heeft handig gebruik gemaakt van deze situatie door beide verenigingen elk hun niveau te geven. De KSA behuist het gelijkvloers met toegang tot het plein, de Chiro resideert een verdiep lager met de toegang via de tuin aan de achterkant.

UITDAGING

De uitdaging was om met een beperkt budget aan alle criteria en wettelijke normen te voldoen. De ruwbouw is tegelijk de afwerking. Rationaliteit in de bouwwijze via prefabbouw was aangewezen. Alle lokalen geven uit op een raam. Aangezien alle ruimtes worden opgedeeld via flexibele wanden, bevindt de circulatiestrook zich buiten. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare oppervlaktes. Akoestiek en natuurlijk licht waren aandachtspunten.

FLEXIBILITEIT

De ruimtes moeten flexibel in gebruik zijn. We hebben handig op ingespeeld op de creativiteit van de gebruikers. Flexibele houten binnenwanden zijn samen met de balken en kolommen geconcipieerd zodanig dat ze op een eenvoudige manier geplaatst of verwijderd kunnen worden.

STABILITEIT

De taak van Tides was de studie stabiliteit. Wegens de ervaring in project- en industriebouw is TIDES nauw betrokken geweest in de materiaalkeuzes, aansluitdetails en interne organisatie van het project.

LOCATIE

Kortrijk

BOUWHEER

Stad Kortrijk

ROL TIDES

Architect, Stabiliteit, Speciale Technieken, Project Management

UITVOERINGSJAAR

2014

STATUS

Opgeleverd