Quarantainegebouw voor dieren in Bellewaerde

VOLDOEN AAN STRENGE NORMEN

Familiepark Bellewaerde is naast een pretpark ook een dierentuin. Het park staat jaar in, jaar uit garant voor heel wat familieplezier en voor een goede verzorging van tientallen diersoorten en honderden dieren. Uiteraard gebeurt dit volgens de strengste normen van de Europese koepelvereniging van dierenparken waar ook Bellewaerde lid van is.

Zo moet elk dier dat het park betreedt of verlaat, geobserveerd worden in een afgesloten ruimte, zogenaamde quarantainestallen. De observatieperiode en quarantainestallen zijn nodig om de gezondheid van alle dieren te waarborgen.

PRAKTISCHE INVULLING

Om te voldoen aan de strenge Europese eisen, was de bouw van nieuwe quarantainestallen noodzakelijk. Specifiek gaat het om aparte stallen in de buurt van de bestaande gebouwen waar olifanten, giraffen en zebra’s ondergebracht zijn. Uit praktische overwegingen – lees vlotte logistieke bereikbaarheid – bevinden de gebouwen, net als de nieuwe quarantainestallen, zich dicht bij de Meensesteenweg. Die ligging heeft ook een ander voordeel: de locatie heeft geen invloed op de publieke delen van het park. De werken zorgen niet voor overlast voor de publiekswerking.

AANGEPAST AAN DE FUNCTIE

Het perceel voor de nieuwe quarantainestallen maakt deel uit van de erkende dierenparkzone. De infrastructuur is dan ook aangepast aan de functie. De nieuwe gebouwen passen in de context van het park en staan in verhouding met de omliggende structuren en groendomeinen.

TIDES ontwierp een rationele staalstructuur met invulbetonpanelen. Het grote voordeel van deze keuze is de snelheid van uitvoering. Omwille van de unieke functie van de staalstructuur werd aangepast hekwerk ontworpen en gemaakt. Het hekwerk op maat maakt het mogelijk om specifieke diersoorten te huisvesten. Van apen, vogels, flamingo’s en buffels tot bizons, leeuwen, tijgers en luipaarden.

LOCATIE

Bellewaerde, Ieper

BOUWHEER

Belpark nv

ROL TIDES

Architect, Stabiliteit, Speciale Technieken, Project Management

UITVOERINGSJAAR

2011-2015

STATUS

Opgeleverd